Siirry sisältöön

Mafia rakastaa demokratiaa

Teksti Ville Ropponen

Federico Varese: Mafia. Syntymästä kuolemaan. Atena 2017, 347 s.

Mafiat syntyvät tavallisesti talouden kehittyessä kapitalistiseksi, kun valtio ei kykene kunnolla hallinnoimaan muutosta. Tällä tavoin kehkeytyi Sisi­lian Cosa Nostra 1900-luvun alussa. Venäjän mafia syn­tyi Neuvostoliiton hajottua 1990-luvulla osin samojen olosuhteiden seurauksena.

Oxfordin yliopiston krimi­nologian professori Federico Varesen kirja Mafia valottaa kiinnostavasti mafiajärjestöjen syntyä, kasvua ja muutosta globalisaation aikakaudella. Teos on Varesen kolmas kirja rikollisjärjestöistä.

Mafiat keräävät tavallisesti suojelurahoja sekä pyörittävät prostituutiota ja huume­kauppaa. Ne pyrkivät usein tunkeutumaan rakennus- ja jätehuoltobisnekseen. Kiinnos­tavaa on, että mafiat näyt­tävät kukoistavan erityisesti demokratioissa.

Varese huomioi, että mafiat kannattavat aina vallassa olevia oikeisto- ja keskusta­puolueita ja pyrkivät luomaan näiden kanssa salaisia liitto­sopimuksia. Vasemmistoa ne tavallisesti vastustavat, koska vasemmisto koettaa estää mafian harjoittaman työläisten riiston. Esimerkiksi japanilainen Yakuza on jäsenmäärältään maailman suurin mafia, eikä siihen kuulumista ole kriminalisoitu.

Mafian harjoittamassa rahanpesussa olennaista on pankkiirien apu. Varese tarkastelee kansainvälisiä rahanpesukeskuksia, kuten Dubaita, Kyprosta ja Britan­niaa. Hän korostaa valtioiden lainsäädännöllisten toimien tärkeyttä rahanpesun ja veron­kierron kitkemisessä.

Globalisaatio ja siirto­laisuus ovat pakottaneet mafiat muuttamaan toimin­taansa. Teknologinen kehitys on vaikuttanut siten, että osa bisneksestä on siirtynyt internetiin, jota mafia ei voi enää yrittää kontrolloida enti­sin tavoin. Esimerkiksi Sisiliassa siirtolaiset ovat aktiivisesti vastustaneet mafiaa mielenosoituksin, koska eivät halua maksaa suojelurahaa.

Autoritaarisissa valtioissa mafiat ovat usein heikoilla, jos ne eivät liittoudu hallin­non kanssa. Näin on käynyt esimerkiksi Hongkongissa, jossa triadit eli kiinalaiset mafiat auttoivat vallanpitäjiä demokratiamielenosoitusten nujertamisessa 2014. Venäjän mafia on nyt yhä enemmän siirtymässä Putinin autoritaris­min tieltä Eurooppaan.

Kiinan ja Myanmarin rajalla sekä Meksikossa toi­mivat huumemafiat voivat synnyttää hallitsemilleen alueille jopa valtionkaltaisia rakenteita. Paras tapa estää mafioiden synty on Varesen mukaan varmistaa se, että kapitalismi on kunnolla säädel­tyä. Kansalaisyhteiskunta on mafian kauhu, koska se perus­tuu avoimuuteen, laillisuuteen ja kansalaisten osallistumiseen. Demokraattisten valtioiden haaste on pysyä demokratioina mutta samalla onnistua murskaamaan mafiat.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.