Siirry sisältöön

Saavatko Suomen edustustot auttaa pakolaisia? ”Sellaista ohjetta on vaikea antaa”

Teksti Laura Myllymäki

Kuvat Diego Araya Corvalán / Kaiho Republic

 

Ylen tositapahtumiin perustuvassa Invisible Heroes -draamasarjassa suomalaisdiplomaatit auttavat vuoden 1973 Chilessä sotilasjuntan vainoamia vasemmistolaisia turvapaikanhakijoita. Asiainhoitaja Tapani Brotheruksen ja kollegoiden toiminnan ansiosta yli 2 000 vainottua pääsi pakenemaan Suomeen, DDR:ään tai muutoin turvaan.

Saavatko Suomen edustustot auttaa pakolaisia, ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen?

»Vainottujen auttamisessa tärkein ohje edustustoille on, että oman henkilökunnan turvallisuutta ei saa vaarantaa.» Tuominen ei kerro, saavatko Suomen edustustot majoittaa tai piilottaa vainottuja: »En osaa sanoa, voiko se olla mahdollista.»

Hän toteaa, että kansalaisiaan vainoavat vallankäyttäjät voivat vainota myös ulkomaan kansalaisia, eikä diplomaattipassista ole välttämättä hyötyä. »Korostan, että henkilökunnan turvallisuus ja henki voivat olla hyvinkin vaakalaudalla.»

Voiko tehdä sellaisen johtopäätöksen, että vainottuja ei käytännössä saa majoittaa edustustoissa työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi? »Tämä on tietysti kysymys, jossa pitää pohtia monia ulottuvuuksia. Sellaista ohjetta on vaikea antaa, että henkilökunnan pitäisi ryhtyä suojelemaan tai majoittamaan vainottuja.»

Tuominen ei ota kantaa siihen, saisiko henkilökunnan jäsen näin toimiessaan rangaistuksen. »En osaa sanoa siihen mitään. Tietysti Suomi on oikeusvaltio, ja kaikki tehdään oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti sekä Suomessa että edustustoissa.»