Siirry sisältöön

Kiova: Valkosipulileipää ja kulttuuririentoja

Politiikan dramatiikasta tunnettu kaupunki on täynnä luovaa energiaa.

Teksti Margaryta Kirakosian

Kuvat INNA SOKOLOVSKA

Kiova

1.

Mistä löytää kaupungin sielun?

Ensin on käveltävä poispäin Maidan-aukiolta ja viereiseltä Hreštšatyk-pääkadulta. Suun­taa Poštovan ja Kontraktovan sivukujille. Podilin historialli­sella alueella kiovalaiset naut­tivat rennosta tunnelmasta, vanhasta arkkitehtuurista, mukavista kahviloista ja Dnipro-joen läheisyydestä.

Kivenheiton päässä on Kio­van Montmartreksi kutsuttu Andriivski Uzviz. Turisteista huolimatta monet taiteilijat asuttavat yhä jyrkkää mukula­kivikatua. Siellä sijaitsee myös historiamuseo One Street Museum.

Kukkulan laella pääsee ihai­lemaan barokinaikaista Pyhän Andreaksen kirkkoa. Legendan mukaan pyhimys nosti ristin­merkin kukkulalle ja ennusti suuren kristillisen kaupungin perustamisen. Jyrkän nousun jälkeen voi rentoutua maise­makujalla, jossa paikallisetkin viettävät aikaa Liisa Ihme­maassa -sadusta vaikutteita saaneiden veistosten lomassa.

Pyhän Andreaan kirkko kohoaa kukkulalla keskustan kupeessa.

Pyhän Andreaan kirkko kohoaa kukkulalla keskustan kupeessa.

2.

Mistä puhutaan?

Odotusten mukaisesti politiikasta. Ukrainassa jär­jestetään presidentin- ja parlamenttivaalit ensi vuonna, ja paikalliset miettivät, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vuo­desta 2014 Itä-Ukrainan yli 700 kilometrin mittainen raja Venäjän kanssa on ollut jännit­teiden näyttämönä.

Silti Kiova ei ole mikään synkkä paikka. Toukokuun 26. päivänä kaupunki isännöi Mestarien liigan loppuottelua. Finaalin jälkeisenä päivänä juh­litaan Kiovan päivää konsertein ja ilotulituksin.

Paikalliset vitsailevat, että suositut kestopuheenaiheet kaupungissa ovat huonot tiet. Liikenneruuhkat ja iänikuiset korjaustyöt ovat Kiovassa arkipäivää.

3.

Minne mennä syömään?

Vuosien saatossa ukraina­laisista on kehkeytynyt varsi­naisia hakoja perunan valmis­tuksessa. Maasta tulevat niin perunapannukakut, derunyt, kuin perunatäytteiset pelmenit eli mykyt.

Perinteistä punajuurista valmistettua borssikeittoa kan­nattaa tilata Maidan-aukiolla paikallisten nuorten suosi­masta ravintolasta Ostannya Barykada (»Viimeinen barri­kadi»). Modernissa ravintolassa on autenttinen tunnelma ja hienoja tapahtumia. Keiton kylkeen sopii valkosipulileipä, pampuški. Jos et ole keittoihmisiä, kokeile kanaa Kiovan tapaan. Laadukkaan leivänmuruilla kuorrutetun kanakot­letin tunnistaa siitä, että sula­nut voi tulvii ulos annoksesta ensimmäisen viillon jälkeen.

Jos mielit yhdistää ruokai­lun kulttuuriin, käy Art-Zavod Platformassa. Uniikki taide­tila on avoinna huhtikuusta marraskuuhun. Entisen silkkitehtaan suojiin raken­netussa kokonaisuudessa on työhuoneita, katuruoan myyjiä, erilaisia työpajoja ja värikkäitä basaareja.

Kirjoittaja on ukrainalainen toimittaja, joka asuu Lontoossa.