Skip to main content

Valkosipulileipää ja kulttuuririentoja

Politiikan dramatiikasta tunnettu kaupunki on täynnä luovaa energiaa.

Teksti Margaryta Kirakosian

Kuvat INNA SOKOLOVSKA

Kiova

1.

Mistä löytää kaupungin sielun?

Ensin on käveltävä poispäin Maidan-aukiolta ja viereiseltä Hreštšatyk-pääkadulta. Suun­taa Poštovan ja Kontraktovan sivukujille. Podilin historialli­sella alueella kiovalaiset naut­tivat rennosta tunnelmasta, vanhasta arkkitehtuurista, mukavista kahviloista ja Dnipro-joen läheisyydestä.

Kivenheiton päässä on Kio­van Montmartreksi kutsuttu Andriivski Uzviz. Turisteista huolimatta monet taiteilijat asuttavat yhä jyrkkää mukula­kivikatua. Siellä sijaitsee myös historiamuseo One Street Museum.

Kukkulan laella pääsee ihai­lemaan barokinaikaista Pyhän Andreaksen kirkkoa. Legendan mukaan pyhimys nosti ristin­merkin kukkulalle ja ennusti suuren kristillisen kaupungin perustamisen. Jyrkän nousun jälkeen voi rentoutua maise­makujalla, jossa paikallisetkin viettävät aikaa Liisa Ihme­maassa -sadusta vaikutteita saaneiden veistosten lomassa.

Pyhän Andreaan kirkko kohoaa kukkulalla keskustan kupeessa.

Pyhän Andreaan kirkko kohoaa kukkulalla keskustan kupeessa.

2.

Mistä puhutaan?

Odotusten mukaisesti politiikasta. Ukrainassa jär­jestetään presidentin- ja parlamenttivaalit ensi vuonna, ja paikalliset miettivät, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vuo­desta 2014 Itä-Ukrainan yli 700 kilometrin mittainen raja Venäjän kanssa on ollut jännit­teiden näyttämönä.

Silti Kiova ei ole mikään synkkä paikka. Toukokuun 26. päivänä kaupunki isännöi Mestarien liigan loppuottelua. Finaalin jälkeisenä päivänä juh­litaan Kiovan päivää konsertein ja ilotulituksin.

Paikalliset vitsailevat, että suositut kestopuheenaiheet kaupungissa ovat huonot tiet. Liikenneruuhkat ja iänikuiset korjaustyöt ovat Kiovassa arkipäivää.

3.

Minne mennä syömään?

Vuosien saatossa ukraina­laisista on kehkeytynyt varsi­naisia hakoja perunan valmis­tuksessa. Maasta tulevat niin perunapannukakut, derunyt, kuin perunatäytteiset pelmenit eli mykyt.

Perinteistä punajuurista valmistettua borssikeittoa kan­nattaa tilata Maidan-aukiolla paikallisten nuorten suosi­masta ravintolasta Ostannya Barykada (»Viimeinen barri­kadi»). Modernissa ravintolassa on autenttinen tunnelma ja hienoja tapahtumia. Keiton kylkeen sopii valkosipulileipä, pampuški. Jos et ole keittoihmisiä, kokeile kanaa Kiovan tapaan. Laadukkaan leivänmuruilla kuorrutetun kanakot­letin tunnistaa siitä, että sula­nut voi tulvii ulos annoksesta ensimmäisen viillon jälkeen.

Jos mielit yhdistää ruokai­lun kulttuuriin, käy Art-Zavod Platformassa. Uniikki taide­tila on avoinna huhtikuusta marraskuuhun. Entisen silkkitehtaan suojiin raken­netussa kokonaisuudessa on työhuoneita, katuruoan myyjiä, erilaisia työpajoja ja värikkäitä basaareja.

Kirjoittaja on ukrainalainen toimittaja, joka asuu Lontoossa.