Siirry sisältöön

Maahanmuuttopresidentti

Emmanuel Macron viestii toimivansa jihadismia vastaan niin sisä- kuin ulkopolitiikassaan. Samalla Ranska keskustelee siitä, kenellä on oikeus olla ranskalainen.

Teksti Laura Parkkinen

Ulkomaalaislaki
Ranskan parlamentin on määrä käsitellä huhtikuussa Macronin uutta ulkomaalaislakia. Laki tiukentaisi oleskeluluvan kriteereitä. Uudistuksen tarkoituksena on nopeuttaa oleskeluluvan käsittelyä, edistää maassa laillisesti olevien integraatiota ja erottaa tiukasti toisistaan taloudellinen ja poliittinen pakolaisuus. Samalla laki lisäisi kontrollia ja vähentäisi yksilönvapautta. Lakia on arvosteltu kalliiksi, rankaisevaksi ja syrjiväksi. Laissa näkyy Macroniin kohdistuva ulkoinen paine ja yleinen mielipide, joka on kriittinen maahanmuuttoa kohtaan.

Visio islamista
Macron esittää keväällä myös näkemyksensä islamin asemasta Ranskassa. Visiolla Macron haluaa taistella fundamentalismia vastaan sekä edistää kansallista koheesiota ja integraatiota. Hän puhuu islamin uudelleen organisoimisesta. Islam ja maahanmuutto ovat tunteita herättäviä ja kiisteltyjä aiheita sekularismiin nojaavassa Ranskassa.

Sahelin G5
Macron on ottanut aktiivisen roolin viime vuonna perustetun Sahelin alueen G5-ryhmän, Tšadin, Nigerin, Malin, Burkina Fason ja Mauritanian, taistelussa terrorismia vastaan. Ranskan, EU:n, Yhdysvaltojen ja Alankomaiden lisäksi Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat luvanneet rahallista tukea terrorisminvastaisiin toimiin. Suomikin on lupautunut Sahelin turvallisuusjoukkojen rahoittajaksi.

Idealismin sijaan Macronin toimintaa sanelee nopeus, pragmaattisuus ja ajatus Ranskan roolista maailmanpolitiikassa. Macronin viesti toimia aktiivisesti jhihadismia vastaan on kädenojennus kotimaan sisäpolitiikalle, jonka ongelmia maahanmuutto ja toisen polven maahanmuuttajien radikalisaatio ovat.